Specialisterne skal nu være generalister

Har tidligere været udgivet på ingeniordebat.dk Søn Mar 27, 2005

Bjarke Mønnike har startet denne tråd med overskriften: ?Specialisterne skal nu være generalister? og citerer direktør Jørgen Clausen fra Danfoss for at man skal skifte job hvert femte år ellers gror man fast.

Citat:

Gælder det også Jørgen Clausen??

Gror alle fast eller er der nogle der kunne gå hen og blive for uundværlige?

Fordi man skifter job hvert 5. år bliver man ikke generalist – tværtimod er man nød til at udvikle sig og sit job, for stadig at kunne være specialist.

At skifte job betyder vel ikke nødvendigvis at man skifter firma. Når jeg kigger tilbage på mit eget jobliv kan jeg da tydeligt se, at jeg har skiftet job nogle gange. Jobskiftet kommer hvad enten er man aktiv og dermed vælger selv, eller lader andre vælge for en, og tidsintervallet er 4-6 år –se selv efter i dit eget jobliv.

Der er to måder at cykle på: enten træder man i pedalerne eller også venter man på at pedalerne skubber foden op – det sidste virker kun i medvind og nedad bakke.

Karriereskift som jeg selv har oplevet siden endt uddannelse:
for 17 år siden – ansættelse i privat ingeniør rådgivningsfirma
for 13 år siden – firmaet gik konkurs og et nyt blev startet på ruinerne af det gamle
for 10 år siden – startede som selvstændig rådgiver
for 6 år siden – skiftede fra at arbejde med projekter udelukkende i Danmark til at arbejde som rådgiver på internationale projekter
I dag – overvejelser omkring skift som skal vare de næste 5 år –indtil børnene er færdige med skolen og gymnasiet.

Den tid er forbi, hvor man som min svigerfar når at fejre 45 års jubilæum i samme firma inden man går på pension.

Der er selvfølgelig folk som har det bedst ved ikke at skifte job og befinder sig bedst på den hylde de er sat på. Et eksempel på dette kan være en kontorassistent i amt eller kommune; i en sådan position er karrieremulighederne temmelig begrænsede og efteruddannelse er begrænset til emner som indførsel af ny teknologi, pc, internet osv.
Vi vil i de kommende år opleve offentlige ansatte gå ned med flaget på grund af kommunesammenlægningerne som nu skal gennemføres over hele Danmark. Pludselig er ?plejer? død, ens skrive bord flytter til nye omgivelser med nye kolleger og arbejdsrutiner. – Tro mig jeg bor på Bornholm vi har lige været igennem processen fra 6 administrative enheder til 1.

Når jeg læser Jørgen M. Clausens eget CV så følger han fint sin egen filosofi om at undgå at gro fast. Egentlig kunne jobbet som koncernchef vel være nok, men Jørgen M. Clausen har nu udvidet og omdefineret sit eget job på 2 områder: Danfoss er i dag en international koncern –meget mere international end nogensinde før, og så arbejder han aktivt som støtte til iværksættere.

Jeg har mødt folk som tror at man kan løbe karrieren i gang med hyppige jobskift. Men det virker ikke – fortiden skal nok indhente en.

Der var skifte i direktørstolen hos firmaet og i den anledning blev der afholdt reception for den afgående og den kommende direktør. På et tidspunkt spørger den kommende direktør den afgående direktør om han har et godt råd. ?Her har du 2 kuverter? svarede den afgående direktør. ?Når du er i knibe åbner du den første kuvert og når du igen får problemer, åbner du den anden.

Da det første år er gået skal den nye direktør aflægge rapport, men det er ikke gået så godt så han åbner den første kuvert: ?Giv den tidligere direktør skylden? står der på sedlen i kuverten. Direktøren gør som der står og han klarede sig igennem problemerne.

Et par år efter er der igen problemer og direktøren føler at tiden nu er inde til at søge hjælpen i kuvert nr 2, han åbner kuverten og læser brevet: ?Lav 2 nye kuverter?.

Ha en god dag

Mikael Boldt

One thought on “Specialisterne skal nu være generalister

 1. Har tidligere været udgivet på ingeniordebat.dk Man Mar 28, 2005

  B Mønnike skrev:
  Specialist i hvad. I at skifte job? For kun hvis man har muligheder, for at skifte til et job, hvor man kan se nogle andre facetter af det område, man hidtidigt har beskæftiget sig med, vil der ske en vidensudvidelse

  selve processen ved jobskifte er vel hurtigt overstået: ansøgning, samtale, kontrakt, skrivebord, hvor står kaffemaskinen? – det gør ingen til specialist. For mig er er fordybelsen/udvidelen af mit speciale, nye arbejdsmetoder, nye kolleger og kunder, det som driver mit arbejdsliv.

  Min holdning er: “tiderne” forandrer sig, du kan så enten passivt forsøge at følge med eller aktivt gå ind i processen (billedligt talt: de to måder at cykle på)

  I mit lille “CV” beskrevet i et tidligere indlæg, var det eneste tidspunkt hvor jeg passivt fulgte med var da det firma jeg var ansat i gik konkurs. Det var tydeligt i mere end et halvt år hvad vej det bar, men alligevel turde jeg ikke andet end at følge med – siden har jeg bevidst foretaget mine erhvervsvalg.

  B Mønnike skrev:
  Med hensyn til Danfosses fremfærd, må der være noget jeg har misforstået. For jeg har intet imod Direktør Jørgen Clausen specielt. Men for mig er det således, at den der ejer bolden bestemmer spillet. Jeg synes også, at han spiller ærligt ud når han siger, at han ønsker at sønderjyllandsområdet skal udvikles teknologisk. Men at tro, at det er for sønderjydernes blå øjnes skyld…. no way! Specielt ikke når hele kompressor divisionen flyttes til Tjekkiet.

  Ja og andre enheder flyttes til Kina.

  Jeg har ligesom andre svært ved denne globalisering. Det er vanskeligt at se, hvordan almindeligt samlebåndsarbejde skal blive i Danmark. Den Bornholmske vinkel på dette problem: Giv mig en god grund til at Espersen A/S – Danmarks største fiskefabrik skal filetere (frosne russiske) torsk på Bornholm, når de har en fabrik 70 km væk i Polen, hvor en dagløn svarer til en dansk timeløn?
  Eller fortæl mig, hvorfor du køber tysk/polsk skivepålæg i Brugsen til 9,95kr når der i kølemontren ved siden af ligger dansk pålæg til 12,95kr?

  I debatbogen “Borgerlige ord efter revolutionen” 1999 af bla. Christine Antorini (som blev frosset ud af SF efter at bogen udkom), Henrik Dahl, mfl. argumenteres de for at det eneste vi i Danmark har at leve af er vores snedighed. Snedighed bliver så beskrevet i bogen som opfindsomhed, iværksætteri, uddannelse, begejstring (for arbejdet)…

  B Mønnike skrev:
  Det er et problem for alle teknikere, at blive ansat i et firma hvor en bestyrelse, accepterer en ?konvolutdirektørs? undskyldninger

  Mikael Boldt skriver:

  “Jeg har mødt folk som tror at man kan løbe karrieren i gang med hyppige jobskift. Men det virker ikke – fortiden skal nok indhente en. ”

  Når du siger således Mikael, modsiger du så egentlig ikke dig selv?
  Jeg tror ikke på at man kan skabe sig en karriere ved kun at skifte job. Jeg har oplevet folk der troede de kunne, som små tornadoer (eller ulykkesfugle), hvirvle gammelt støv op, se smarte ud og forsvinde igen inden kuvert nr 2 skulle åbnes. – men det var vel mest et 80/90’er problem – yuppies.

  Jeg tror på det velovervejede jobskifte, jeg tror på at der sker ændringer i alles jobliv som gør at de burde revidere deres liv hvert 4-6 år. Om det skifte så sker i den eksisterende organisation eller en ny er for mig underordnet.

  Undersøgelser viser at virksomheder undgår at ansætte personale som har mindre end 10 år tilbage inden pensionering, som om virksomhederne selv vidste hvor de er om 10 år.

  ha en god dag

  Mikael Boldt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.