På opfordring genoptager jeg min artikelserie om kager.
Egentlig skulle overskriften være dagens kage for det er, hvad det er.
Modsat tidligere, hvor jeg en gang om ugen gik til bageren efter en kage, får den nu serveret hver aften som dessert.
Her i Tyrkiet er det almindelig kotume at få en salat til forret og en lille kage og et glas te til dessert.
Kagen er en Tyrkisk specialitet: Baklava.
Baklava er en typisk dessert i det tyrkiske køkken og i mange andre lande i Mellemøsten og det østlige Middelhavsområde, og har været spist i hvert fald siden osmannernes tid i 1300-tallet. Mange lande gør krav på at være ophavsland for baklava, ikke mindst Tyrkiet. Armenerne hævder, at deres baklava stammer fra 900-tallet og at de dermed var de oprindelige skabere af baklava. Selve ordet baklava menes at stamme fra arabisk بقلاوة baqlāwaḧ.
Baklava er en filodej fyldt med en remonce af valnødder og overhældt med sirup – en rigtig sød kolesterol og kaloriebombe. Ikke underligt at den typiske tyrkiske mand er overvægtig type 2 diabetiker.
Valnøddesmagen gør kagen helt speciel og meget lækker *****
Jeg fandt en opskrift på græsk baklava http://www.dr.dk/Mad/Temaopskrifter/2005/6/120033.htm
Velbekomme!
Mikael Boldt
PS. Denne artikel handlede om en kage – ikke om tabt fodboldkamp mod Grækenland eller en afstemning i USA om, hvorvidt en krig endte i en folkeudryddelse af et 1.3 millioner Armenere. eller søndagens afstemning om en ny forfatning, som hvis den godkendes giver direkte valg af præsident og unge fra koran skoler bedre adgang til universiteterne.