Valget på Bornholm – den korte version

På grund af mit arbejde har jeg kun mulighed for at brevstemme den 5 November, så jeg skal hurtigt ha gjort mine muligheder op. Måske har du det som jeg det valg skal bare overståes i en fart så vi kan komme videre.

Jeg er ikke politiker. Jeg er ikke medlem af noget parti eller borgerforening. Min kone og børn vil gerne vide hvad jeg stemmer, men som jeg altid siger vi har hemmelig afstemning, så jeg har aldrig fortalt det. Men måske man kan udlede noget ud af mine personlige data:

  • Mand 47 år, gift i kirke med Helle den 21.Maj 1988, 2 teenage-børn begge døbt og konfirmeret -den ældste i Gymnasiet den yngste i 9. klasse i folkeskolen.
  • Husejer, bosat i Rønne på Bornholm, har bil og cykel.
  • Uddannelse: Civilingeniør
  • Arbejde: Miljø-ingeniør, projekt-leder på EU- og danske udviklingsprojekter primært indefor affald.

Folketingsvalg på Bornholm adskiller sig fra valget i det øvrige Danmark på et afgørende punkt: Bornholm er delt i 2 valgkredse og der vælges i alt 2 medlemmer til folketinget. Bornholmske stemmer på partier indgår kun i et landsresultat og bliver ikke overført til brug for kredsmandater.

Bornholm er har de mindste valgkredse med ca 16- 17.000 stemmeberettigede vælgere i hver kreds, så et mandat skulle være lettest at få på Bornholm, men historisk er det faktisk modsat.

Bornholm har traditionelt valgt en Socialdemokrat og en Venstremand, dog med undtagelse af “jordskredsvalget” i ’73 hvor Fremskridtspartiet tog Venstre’s mandat.

Valget i 2005
Ved folketingsvalget 2005 var stemmeprocenten på 83,4

Liste/Kandidat 2005
A. Socialdemokraterne 9110
B. Det Radikale Venstre 1140
C. Det Konservative Folkeparti 797
D. Centrum-Demokraterne 180
F. Socialistisk Folkeparti 1109
K. Kristendemokraterne 1099
M. Minoritetespartiet 64
O. Dansk Folkeparti 2731
V. Venstre 9602
Ø. Enhedslisten 1206
Poul-Erik Jessen 437
Tonny Borrinjaland 89
Blanke 164
Ugyldige 63
I alt 27791

2005 valget på Bornholm var et godt valg for Enhedslisten fordi partiet som det eneste som var imod færgeforliget, så de fordoblede deres stemmetal.

På samme måde blev det for Venstre et godt valg. En færgeforlig tilhænger og en modstander kæmpede om pladsen og modstanderen vandt. Venstre gik som alle andre partier tilbage, men ikke så meget som den almindelige fraflytning ellers skulle ha givet.

Men, hvordan vil det så gå i år?

Socialdemokratiets største problem på Bornholm er at få deres vælgere op af sofaen

jeppekofod.jpgSocialdemokratiets spidskandidat Jeppe Kofod er næsten 100% sikker på genvalg. Han har jo i seneste periode jo ikke gjort noget galt, da han har været i USA for at gøre sin uddannelse færdig. Og han støtter Bornholmernes kamp mod den til enhver tid siddende Trafikminister.

Jeppes største Drøm: at blive minister,

Jeppes største mareridt: at blive trafikminister.

Venstres valg bliver spændende for vil man gå tilbage til en fuser?

thorgunnar.jpgVenstres Joan Erlandsen har netop raget uklar med den lokale forening, har meldt sig ind i Dragør Venstre og genopstiller ikke.

Venstres spidskadidat er Thor Gunnar Kofoed

(blev vraget sidst til fordel for JE)

Eller bliver det den nye generation som vil tage over?

peterjuel.jpgelsemerete.jpg Peter Juel Jensen eller Else Merete Knoop – ingen af disse er landmænd.

Alle partier stiller med kandidater på øen. Denne gang bliver der ingen løsgængere.

Else Merete Knoop blev valgt i mandags, så googlesøgning giver kun dette billede 😉

Liste-stemme er en stemme på Spidskandidaten

De personlige stemmer bliver afgørende.

Nyt Parti – Ny Alliance – gammel profil

annelisemolin.jpgNy Alliance stiller op på Bornholm og de har valgt Annelise Molin som spidskandidat.

Her kommer min eneste klare politiske udmelding: Jeg stemmer ikke på Molin!

Molin er tidligere socialdemokrat, tidligere Borgmester i Nexø, vraget som borgmesterkandidat for Socialdemokratiet, stifter af Regionslisten, og sidder i kommunalbestyrelsen.

Bagsiden af kommunesammenlægningen i hele Danmark var at der var bykonger (og Dronninger) som blev sat nr 2 på partilisterne og i skuffelse dannede deres egne borgerlister, uden anden politik end at bekæmpe deres gamle partier. og sådan ser jeg Annelise Molin.

Hendes opstilling vil endda give hendes egen borgerliste problemer fordi Ny Alliance vil stille op til næste kommunevalg. -Egoisme i højeste potens.

Ikke fordi jeg tror at Ny Alliance vil flytte mandater på Bornholm bliver det alligevel spændende at se, hvor bornholmske kvinder vil sætte deres X.

Hvad så med alle de andre Partier?

De andre partier stiller selvfølgelig også med kandidater, men det ved de godt, så her møder man den gode partisoldat som vil diskutere partiets politik.

“At diskutere politik med en socialdemokrat er som at diskutere religion med en katolik” sagde man i gamle dage, men det gælder i høj grad for alle de opstillede partier.

Hvad skal jeg stemme?

Min beslutning er klar!

Jeg stemmer efter de traditionelle dyder og holdninger som ligger i min opdragelse, engagement, dagligliv, og uddannelse. Jeg er ingen vindbøjtel og egentlig har jeg stemt på det samme parti til folketinget siden jeg fik valgret. (Kommunalvalg, Regionsvalg, og EU-valg er noget andet, her flyver og farer jeg rundt )

God valgkamp

Mikael Boldt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.