På besøg i Atatürk’s Tyrkiet – 2

uddannelse.jpgDet handler om uddannelse.

I Ankara har folk demonstreret imod parlamentets nye lov som ophæver forbudet mod kvinder at bære slør på universiteterne, fordi det er i strid med Atatürk’s principper.

“At kvinderne på universiteterne nu gerne må være tildækket er indført for at tilpasse EU’s principper om ikke at forskelsbehandle folk på grund af deres hudfarve, religion eller politiske overbevisning”, siger det Tyrkiske parlament, hvor de muslimske partier har flertal.

Hver morgen læser jeg avisen Turkish Daily News her på hotellet mens jeg spiser morgenmad. I dag er der en artikel om problemerne med at få familierne i det østlige Tyrkiet til at sende deres piger i skole.

Jeg bringer her et uddrag, hele artiklen kan læses her: Mothers hide girls in shed from teachers

Mødre gemmer deres døtre i skure for skolelærerne

Skolelærere i Suruç regionen i den sydøstlige del af Şanlıurfa provinsen har besøgt landsbyer, hvor pigerne ikke går i skole, for at forsøge at få forældrene til at forstå at det, at sende piger i skole, ikke vil bringe skam over familien…

Søstrene Ceylan og Feyme Kaya, der begge har gået 5 år i skole inden de blev fjernet fra skolen, blev gemt væk i et skur da moderen hørte at skolelærerne var på vej. En af lærerne fandt de grådkvalte piger. Regional administrator Pamuk prøvede at overtale pigernes mor, som svarede: ”Min mand ved, hvad der er bedst”.

Søstrene fortalte at de havde bedt deres far om at sende dem i skole, men han havde nægtet.

Skolelærer Müjhan Şahin, som selv er fra Suruç, fortæller at det er traditioner som tvinger pigerne væk fra skolen. ”Der er fordomme imod kvinder i denne region. De må ikke kunne læse, gå ud alene, eller blive i stand til at klare sig selv. Der blev sagt det samme til mig. Da min far sendte mig i skole, fortalte de andre ham at det han gjorde var skamfuldt. Og de bad min far om at han skulle tvinge mig til at gå med hovedet tildækket. Der er mange piger der ligesom jeg gerne vil gå i skole. Jeg håber at dette initiativ vil give resultat og pigerne får lov til at gå i skole.”…

7 ud af 22 familier lover at sende deres døtre i skole.…

Skulpturen på billedet står i Ankara foran en privat uddannelses-institution som mod betaling tilbyder kurser og ekstra undervisning til ansøgere som gerne vil forbedre deres kundskaber inden de skal til universitets optagelsesprøve.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.