Når Grammofonpladen skal propes ned på MP3-afspilleren

Det er 15 år siden jeg købte min første PC. Hvornår jeg begyndte at samle på freeware og shareware programmer husker jeg ikke, men det startede med bladet ”Komputer for Alle” som sammen med deres månedsblad udsendte en CD-rom med programmer. Jeg var med fra starten, men nu er jeg rykket en klasse op og finder computer information og artikler i den internationale bladverden og på Internettet.

En af de ting jeg er meget betaget af er billede- og lyd-redigering og i et af numrene af ”Komputer for Alle” fra dengang var der en længere artikel om, hvordan man kunne overføre sine grammofonplader digitalt og rense dem for nålestøj, ridser, mv.

Et af de største problemer dengang var at det ville tage ens pc hele natten for at rense lyd-filen for en grammofonplade* side. – Ak ja, det var dengang processoren hed Intel Pentium 5, klok-frekvensen var 100MHz, Ram måltes i kilobytes, og Windows Styresystemet hed 3.11. Der er skyllet mange MHz og Windows styresystemer ud i havet siden.

hmv.jpgMed en lille pladesamling på ca. 300 LP’er ville det være en håbløs opgave at overspille dem alle. Men i heldigvis er flere af de gode 70’er bands udgivet med komplette samlinger på CD, så bla. Gasolin og Pink Floyd er kommet tilbage på den private spilleliste.

Men her i juleferien fandt jeg så en gammel LP fra Det Danske Spejderkorps, som helt sikkert aldrig vil udkomme på CD, og da jeg samtidig er webmaster på spejdernes hjemmeside syntes jeg at det var på tide at prøve at overspille en grammofonplade.

Mit stereo-anlæg med grammofon og kassettebåndspiller virker helt fint, så første problem er at forbinde stereo-anlægget med PC’en. Jeg valgte at flytte det kabel som normalt forbinder fra forstærkeren til kassettebåndspilleren over i PC’en – line-in, der skulle ganskevidst et andet stik til, men det havde jeg i forvejen fra en iPod. (på mit stereo-anlæg er der 2 forbindelser mellem forstærker og kassettebåndspiller: 1 til forstærkeren som gør at kassettebåndene kan aflyttes på anlægget, og 1 fra forstærkeren som gør at jeg kan optage radio, tv, grammofon, cd/dvd)

Jeg har set at man kan købe Vinyl pladespillere til direkte tilslutning via USB til PC’en, men om det giver bedre lyd – det tvivler jeg på.

Så hardware-delen er i orden – nu kommer så softwaren.

Her har jeg så fundet Audacity. Audacity er et gratis lydredigeringsprogram, der kan optage og afspille lydfiler, importere og eksportere WAV-, AIFF- og MP3-filer og mere.

Du kan brug programmet til at ændre i dine lyde, mixe numre eller tilføje effekter til numrene. Audacity kommer med en indbygget amplitude-editor, en spectrogram-visning og et frekvensanalysevindue til lydanalyseapplikationer.

Af indbyggede effekter findes eksempelvis Bas Boost, Wahwah og støjfjernelse ligesom Audacity understøtter VST’s plug in-effekter.

Alt-sammen meget teknisk, så glem det bare.

Start Audacity, og sæt din indgangsvælger til Wave-mix. Start din grammofon. Sæt Audacity til at optage – tryk på optage-knappen, Nu skulle der gerne tegne sig det sædvanlige billede af lyden. Måske du skal justere lydstyrken op eller ned for at få det til at passe.

audacity.jpgFjern støj
En ny feature er at du nu kan fjerne en del støj på de optagelser du har lavet, fx fra kassettebånd eller vinylplader. Tidligere har du skullet have dyre købeprogrammer til denne funktion, men nu kan du se om du kan bruge filteret her.

Først skal du finde en stump af din indspilning hvor der kun er støj, altså ingen tale eller musik overhovedet – jeg brugte pausen mellem 2 numre. Dette mærker du op, og går herefter i Effekt|Støjfjerning.

Klik på ”Find støjprofil” for at få Audacity til at lære hvorledes støjen arter sig. Luk vinduet, og mærk al den lyd op du vil have renset. Gå tilbage til filteret og prøv dig frem med Forhåndsvisning.

Her kan det være du skal skrue ned (eller op) for effekten, for at få et resultat der er til at holde ud at høre på. Til slut vælger du så at fjerne støjen, og vupti så har du en optagelse uden nålestøj.

Hele ovenstående øvelse tog mindre end 3 minutter for en 20 minutters optagelse.

Klippe lydfilen op efter musiknumrene og gemme som MP3
Egentlig kan jeg nu bare gemme lydfilen og spille den når jeg har lyst, men det ville jo være dejligt om jeg kunne gemme de enkelte numre med alle informationerne. Det er heller ikke noget problem, med Audacity kan man grafisk se lydfilen og klippe stumper ud og gemme dem enkeltvis – meget enkelt.

Men hvis du vil gemme som MP3 filer skal du lige ha fat i LAME.

Hent programmet og læg det i audacity mappen så du ved, hvor den er. åbn Audacity, tryk på ctrl+p, vælg ”filformater” og klik på ”find bibliotek”. Nu er Audacity klar til at Eksportere din lydfil til MP3-formatet.

Og det bedste af det hele: programmerne er gratis – freeware under GNU-licens.

Hent Audacity-programmet her: http://audacity.sourceforge.net/
Hent LAME-programmet her: http://lame.sourceforge.net/

*Fodnote
En grammofonplade indeholder lagret lyd og kan afspilles på en grammofon. Teknikken bag grammofonpladen er markant anderledes end den bag cd’en. Musikken på en cd er lagret digitalt, mens den på en grammofonplade er lagret analogt ved at omsætte lydsignalet til mekaniske bevægelser i en skærenål. Tidlige grammofonplader var lavet af lak, hvor moderne plader er lavet af vinyl. En LP (Long Playing record) kan indeholde ca. 2*20 minutters musik – 1 stereo-rille på hver side af pladen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.