Spejder i 100 aar

jamboree1924.jpg I juli 2007 fejrede spejderne så 100 året for den første spejderlejr på Brownsea Island, næste år fejrer vi 100 året for afholdelsen af det første spejder-patruljemøde i Danmark, og i 2010 vil vi fejre Det danske Spejderkorps sit 100 års jubilæum.

Og i 2013 (jeg kender ikke helt præcist datoen) vil de bornholmske spejdere så fejre deres 100 års jubilæum.

Jeg er selv gammel spejder og en af de frivillige opgaver jeg har påtaget mig er at vedligeholde 1. Rønne Flok & Trop ‘s hjemmeside.

Det er en sjov lille opgave, hvor spejderprogrammer og billeder fra forskellige begivenheder og aktiviteter offentliggøres.

Men jeg vil også gerne bidrage med noget udover det sædvanlige stof, så jeg har på spejdernes hjemmeside oprettet en side, hvor vi fortæller gamle spejderhistorier.

Nu har jeg så samlet stof til en tidslinje – en kort historisk gennemgang af spejdernes historie.

Spejderhistorien er en spændende historie fordi det ikke kun er historien om en flok drenge og piger som går ud i naturen, sover i telt og laver mad over bål.

Spejderbevægelsen har på mange måder præget det danske samfund gennem tiden. For eksempel var Spejdernes og Væbnernes Frivillige Bloddonorkorps forløberen for organisationen Bloddonorerne i Danmark.

Men spejderhistorien rummer jo også et kapitel som måske er knapt så positivt:

Ritmester Cay Lembcke var en af de første ledere for Det danske Spejderkorps (DDS), han var skyld i at DDS i 1922 blev splittet og 2/3 af medlemmerne forlod korpset og først vendte tilbage efter at Lembcke blev sparket ud. Cay Lembcke stiftede Dansk National-Socialistisk Union (nazist-partiet i Danmark) i 1930.

Det store spørgsmål er når vi nu skriver jubilæumsskrifter og samler minder: Hvad skal med og hvad skal glemmes?

Du kan se tidslinjen – Spejderhistorien på 100aar.ronnespejder.dk

(billedet er et arrangeret foto med spejderbevægelsens stifter Robert Baden-Powell fra den 2. Verdens Jamboree i Danmark 1924)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.